16 Mart 2016 Çarşamba

Ca, Zn, Se

Merhaba,
Hem çocuklarımızın sağlığı hem de kendi sağlığımız için son zamanlarda ilgimizi çeken bir bilgiyi paylaşmak istedik sizinle.
Vücudumuzdaki vitamin mineral dengesi elbette çok önemli. Ancak içlerinden üç tanesi var ki hayati önem taşıyor. Kalsiyum (Ca), çinko(Zn) ve selenyum(Se).Bu üç mineral vücudumuzda her zaman yeterli miktarlarda olmalı.

Kalsiyum başta kemiklerimiz olmak üzere tüm organlarımız için çok önemli. Bir çok organın çalışmasında görev alır. Eksikliği pek çok hastalığa sebep olur. Gelişim çağında, hamilelik döneminde hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için ve menopoz dönemlerinde kalsiyumun ihtiyaç miktarı artar. Eksikliğinde çocuklarda gelişim bozukluğu, yetişkinlerde ise kemik yoğunluğunun azalması görülür.O zaman dışarıdan da vücuda takviye kalsiyum almak gerekebilir. D vitamini, kalsiyumun bağırsaklardaki emilimini düzenler. En ucuz D vitamini kaynağı da güneştir:)
Kalsiyum bakımından zengin yiyecekler: 
İlk aklımıza gelen süt oluyor ama kalsiyum bakımından zengin başka gıdalar da var. Bazı baharatlar ve bitkiler en az süt kadar kalsiyum içeriyor. Kuru meyveler, kurutulmuş biberiye, taze dereotu, fındık, kekik,yeşil yapraklı sebzeler ilk akla gelenler arasında. Yeşil yapraklı sebzeler çiğ tüketildiğinde kalsiyum bakımından iyi birer kalsiyum kaynağı oluyorlar. Keten tohumu, susam, badem, roka, maydanoz, brokoli, lahana, kara lahana diğer sebzeler arasındalar. Süt ürünleri de tabii ki önemli ölçüde kalsiyum içerir. Ancak içerdikleri doymuş yağ sebebiyle kolesterol ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken ürünler. Kalsiyum vücudun ihtiyacından fazla tüketildiğinde kireçlenmelere yol açabilir. Böbreklerde hasara neden olabilir.

Çinko vücutta depolanmadığı için her gün alınması gereken mineraller arasındadır. En önemli görevi, gelişim çağında büyümenin devamını sağlamasıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Duyu organlarının gelişiminde ve sağlığının korunmasında etkilidir. Zihinsel fonksiyonlarda, cilt problemlerinde, saç dökülmesini önlemede, hormonal dengeyi korumada etkilidir. Yumurtalık ve testislerin faaliyetlerini arttırır. Vücudumuzdaki bir çok enzimin çalışmasında etkili olduğu için pek çok yerde görev alır.
Çinko bakımından zengin yiyecekler:

Kırmızı et, susam, kabak çekirdeği, fasulye, patates, bezelye, ıspanak, mantar, yer fıstığı, süt, yumurta, domates, bitter çikolata





Selenyum, bağışıklık sistemi için çok önemli bir mineraldir.Güçlü bir anti-oksidandır. Hücrelerimizi kanserden korur ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Tiroid hormonlarının gerekli miktarda salgılanmasını sağlar. Tiroid, eklem iltihapları,kalp, karaciğer hastalıkları gibi bir çok hastalıktan bizi korur. B vitaminlerinin emilimini arttırır. Eksikliğinde tırnaklarda beyazlaşma, ciltte solgunluk, kaslarda ağrı gibi durumlar oluşur.

Selenyum bakımından zengin yiyecekler:
Balık, et, ciğer, yumurta, ceviz, ay çekirdeği, antep fıstığı, sarımsak,soğan, mantar, tam tahıllar selenyum bakımından zengindir.
Sağlıklı bir kişi için besinlerden alınan selenyum yeterlidir. Ancak yediğimiz besinlerin yetiştiği topraktaki selenyum miktarı önemli olduğu için, bazen selenyum bakımından zengin olduğunu düşündüğümüz besinler yeterli olmayabilir.





Tabii ki her şeyin fazlası zarar! İhtiyacınızdan fazla aldığınız mineraller çeşitli sağlık sorunları oluşturabiliyor. Kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre günlük ihtiyacı olan miktarlar farklılık gösterir. Kendiniz için gerekli olan miktarı doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Eklemek istediğiniz bilgiler varsa yorumlar kısmında bekliyoruz.
Sağlıkla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder